Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 13:31 - Личен финансов съветник - анонимно и безплатно за първите съвети
Автор: konsultant Категория: Бизнес   
Прочетен: 11156 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.10.2011 10:27


Всеки е в специфична финансова ситуация, която е тайна за другите, и която с определени действия или бездействия може да бъде променена в добра или лоша посока.

Възможно е да сте заложили механизми, които влошават състоянието ви, а може и да сте заложили такива, които го подобряват.

Алберт Айнщайн е казал, че дългосрочните мерки са осмото чудо на света.

Затова мислете дългосрочно.

Трудно е обаче, за непрофесионалист да погледне ситуацията си и да намери добрите решения.

Особено трудно е да разкриете пред непознат всичките си разходи, приходи, собственост, възможности за допълнителен доход. Представете си, че имате хазартна зависимост (например бинго) или слабост към приятел, когото финансирате без семейството ви да знае или друга болка. Трудно е да признаете пред близките си.

Повечето хора не искат никой да знае
приходите им, заплатата им и надеждите им.

Абсолютно необходимо е обаче финансовият съветник да знае всичко за приходи, разходи, планове, възможни допълнителни доходи, собственост, очаквани наследства и т.н.

За целта услугата ни може да е анонимна, тоест в началото не знаем нищо за вашата самоличност. Как става анонимна можете да видите по-долу. Разбира се най-добре за вас е да получите препоръки и разговор на живо.

Тъй като може да спестите 10-20% от семейния си бюджет, а дори и повече, без да влошавате качеството си на живот и в дългосрочен план да натрупате спестите стотици хиляди левове, услугата ни е качествена, но безплатна за първите 5 съвета, тъй като личния финансов съветник обикновено не се сменя цял живот.

След 5-те съвета, ние като консултанти и вие като клиенти ще преценим дали искаме да продължим и при какви финансови условия.

Ето и няколко аспекта на какво може да се направи с финансовото състояние:

1. Три пъти мислете преди да купите пасив. Пасив е нещо, за което първо давате пари, а после то продължава да смуче пари (иска поддръжка, разходи за съхранение и т.н.). Пасив е вторият недвижим имот (ако не се дава при много добър наем, тоест над 10% годишна доходност), пасив е скъпа кола (амортизацията й е чудовищна, около 70% за 5 години). Тоест жилище за 50 000 евро за вас ще е актив, тъй като ви спестява наеми, постоянно местене и т.н. Жилище за 150 000 евро за вас обаче ще е пасив, тъй като разликата от 100 000 евро (над 50 000 евро) е пасив.

Разликата между актив и пасив е много тънка. Ако например си вземете велосипед или ролери и не ги ползвате, това е пасив. Ако ги ползвате редовно става актив (най-малкото защото докато ги ползвате не харчите пари в МОЛ-а).

Ако имате вила, която ползвате 2 седмици в годината, тя е тотален пасив. По добре я продайте и ходете 2 седмици на хотел.
Ако ползвате само 1-2 стаи в апартамента си (както бабите реститутки с големи апартаменти), по добре го сменете за по-малък и парите сложете в банка.

Ако сте пълни с неизползвани телевизори, dvd-та, бинокли, ролери, велосипеди, непрочетени книги, обувки, дрехи, то знайте къде изтича финансовата ви сила.

Който купува и поддържа пасиви няма как да бъде богат. Само се замислете колко място заемат неизползваните вещи и как за целта купувате по-голям апартамент, а това струва пари, както за покупката, така и за поддръжката, отопляването, плащане на данъците.

Противно на българското мислене, че имотите са актив, вие знайте че те са пасив, особено ако са много.

2. Първи аспект на дългосрочното инвестиране (осмото чудо на света) е образованието, квалификацията и контактите. Именно това прави разликата дали ще вземате 500, 1 000 или 4 000 лв. на месец. Тук влиза вечното учене, което трябва да ни съпътства през живота. Например езици, специални курсове, членство в клубове (място за контакти, които могат да променят живота ви).
Образованието започва от най-ранна детска възраст.
Изключително важно е дали ще изберете (за децата си) пътя на компютъра, чуждия език, извънучилищните занимания (включително някои видове спорт) или ще оставите детето си да не прави нищо дългосрочно и накрая да налива бензин на бензионостанцията или да е касиерка в супермаркет.

3. Ако имате кредитна карта или овърдрафт с 15% лихва за общо 10 000 лв., то на година ще плащате 1 500 лв. за лихви. Сега си представете, че "притиснете" в ъгъла този кредит и го погасите с известни икономии. Догодина няма да плащате тези 1 500 лв. и с парите ще можете да "притиснете" някой друг кредит, или да спестите, или да харчите. Във всички случай риска ви намалява, купувате спокойствие и при непредвидени разходи, безработица или друго ще имате много по-голям буфер.

Правилото е да погасявате повече от минимално изискуемото по дълговете си.
Ако нямате дългове правилото е да спестявате повече от минимално изискуемото на база осигуровките от заплатата си (пенсионно осигуряване).
В момента от заплата от 1 000 лв., в личен фонд (универсален пенсионен фонд) отиват само 5% или 50 лв. Това е нищо. Други 20% или 200 лв. отиват за плащане към сегашните пенсионери, здравеопазване и други.

Затова удвойте личните вноски и внасяйте по 50 лв. на месец в доброволен пенсионен фонд (ДПФ). Много важно обаче е да изберете правилните.

Ще кажете, защо в пенсионен фонд, а не в банка?
Да, в последните години на криза някои пенсионни фондове не постигнаха по-висока доходност от тази по депозитите.
Но, важното е, че на парите на депозит можете да "посегнете" по-всяко време (повлияни от някой приятел с гениална бизнес идея), докато на пенсионен фонд не можете да посегнете, за разлика от спестовна застраховка живот, която можете да прекратите и да вземете натрупаните средства, след сериозни удръжки.

Спестовната застраховка живот има други предимства, за които ще говорим ако желаете. Важно е да направим семейния бюджет да работи за вас.

Идеята е, че ако добавите по 50 лв. на месец в пенсионен фонд ще удвоите личната си пенсия, защото държавната едва ли ще е голяма при положение, че България е сред 5-те най-застаряващи нации в света!!! Не разчитайте на държавата.

4. Ако инвестирате ще постигнете друг аспект от осмото чудо на света, тоест дългосрочното инвестиране. Ще постигнете парите да работят за вас. Например ако имате спестени 100 000 лв., лихвата на месец ще е около 500 лв. Тези 500 лв. можете да вложите отново и така до края на света.
Разбира се може да рискувате да инвестирате в акции, собствен бизнес и други. За това също ще говорим.

5. Не допускайкте пропуснати ползи. Много хора имат апартаменти, вили, наследствени имоти в други градове или други активи, които не се ползват. Представете си, ако давахте даден имот под наем или го бяхте продали (вила, която в момента се руши), какви средства щеше да имате? Вероятно 20 - 100 000 лв., които могат да направят разликата в стандарта ви на живот. Продайте всички ненужни вещи през сайт за обяви в интернет.


6. Създайте фонд за непредвидени разходи. 1000 или 5 000 лв. в депозит, от който можете да теглите по всяко време, но го попълвайте с пари в следващите месеци. Това е вашият амортисьор през различните сезонни разходи, еднократни годишни разходи (рождени дни, ваканции) и някои непредвидени събития.

7. Колкото по-млади сте имате шанс да постигнете нещо, ако не се държите като 99% от хората обаче. С времето семейството и годините пречат да промените съдбата си.


Всичко обаче е доста субективно и освен това е нужен последващ контрол (след задаване на препоръките), тъй като човек ВИНАГИ се връща към стария си начин на мислене, поне няколко пъти. Нужен е значителен фокус, за да се поддържа новият път.

В същото време ние си оставаме само съветник / консултант, а не управител. Тоест след препоръките, ползите и загубите от тях си остават ваши, тоест решението, изпълнението му и последствията са ваши.

Кой ще ви съветва?

image Мариян Йорданов
- управител на Мариян ТР ЕООД
- бакалавър по финанси
- действащ анализатор и журналист в Investor.bg с 11 годишен стаж, автор на много материали за личните финанси
- инвеститор на БФБ-София с 13 годишен стаж (от 17 годишна възраст)
- дългогодишен застрахователен и осигурителен посредник
- счетоводител

Как се постига анонимност на вас и вашата информация?

Можете да изпратите информацията за вашите финанси на e-mail mariyan.yordanov at gmail com (at е @ а между gmail и com има точка).
За да запазите анонимност може да си създадете gmail.com поща и с абсолютно измислено име да ни изпратите e-mail с данни. За да не се налага да влизате редовно в измисления мейл, можете да създадете филтър (create a filter) в измисления мейл, който да препраща e-mail-ите от mariyan.yordanov at gmal com до истинския ваш e-mail.
За целта трябва да използвате опцията Manage your forwarding addresses и следвайки нея Add a forwarding address. След това създавате филтър, който да препраща  e-mail-ите от mariyan.yordanov at gmal com към истинския ви e-mail.

Разбира се най-добре за вас е да получите препоръки и разговор на живо. Мариян ТР ЕООД е администратор на лични данни.

Е ли личният финансов съветник / консултант кредитен или инвестиционен косултант?

Личният финансов съветник / консултант е не само кредитен, депозитен, счетоводен, инвестиционен съветник и съветник по семейния бюджет, но и всичко останало, включително по курсовете и клубовете, които са подходящи за вашето добруване.

Какви данни да изпратя на e-mail mariyan.yordanov at gmail com?

На първо място трябва да изпратите доходите си, включително доходите на съпруга/ съпругата в лв. Колко са от трудови, колко от граждански договори, доходи от наеми, ренти, помощи от роднини.

Второ - какви разходи имате, във възможно най-детайлна форма. Също е добре да бъдат групирани като задължителни и според разполагаемия бюджет.

Трето -  какви активи имате (недвижими и движими имоти и вещи, акции, злато, компенсторки, земеделски земи).

Четвърто - какви кредити, кредитни карти и овърдрафти имете.

Пето - размер и вид на спестяванията.

6-то - какви идеи за нови доходи имате?

7-мо - какви доходи (бизнеси) сте имали в миналото, какво е станало с тях? Имате ли бизнес в момента. Бихте ли го описали.

8-мо  - от колко време работите при сегашните си работодатели. В каква сфера работите и каква точно е вашата длъжност. Добре ли се развива бизнеса на работодателя ви? Има ли опасност да загубите работата си, вие или съпруг/съпруга?

9-то - на какви длъжности сте работили в миналото.

10-то - от колко члена е вашето семейство, на колко години са децата?

След като изпратите отговорите си, очаквайте допълнителни въпроси и препоръки.

Личният финансов съветник / консултант е за цял живот, така че нека започнем отношенията си без пари в началото, докато се убедите в смисъла. Парите от своя страна се докосват до всяко наше действие и правилното боравене с тях е жизнено важно за добър живот! Погрижете се за личните си финанси!


Тагове:   лични финанси,


Гласувай:
2
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: konsultant
Категория: Бизнес
Прочетен: 41432
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 8
Архив